Na fermach trzody chlewnej maty dezynfekcyjne są niezbędnym elementem wyposażenia, regulują to specjalne przepisy. Ich rolą jest niedopuszczenie do wprowadzenia na teren gospodarstwa niebezpiecznych chorób zakaźnych. Maty zalecane są również na fermach drobiu i bydła.
Aby prawidłowo spełniały swoją funkcję, maty dezynfekcyjne powinny być odpowiednio rozmieszczone oraz użytkowane.
Według Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 16.01.2018 w sprawie zwalczania afrykańskiego pomoru świń, maty dezynfekcyjne powinny być umieszczone przed:
wszystkimi wejściami i wyjściami do gospodarstwa w którym utrzymywane są świnie ( czyli wejściami i wyjściami na teren ogrodzony gospodarstwa – np. wszystkie bramy i furtki ),
wszystkimi wejściami i wyjściami do pomieszczeń gospodarczych, w których utrzymywane są świnie.
Ponadto :
Należy pamiętać, aby maty znajdujące się na zewnątrz budynku były zabezpieczone przed deszczem– zapobiega to rozcieńczaniu środka dezynfekcyjnego przez wody opadowe.
Jakie cechy powinna mieć idealna mata wejściowa?
Maty wejściowe mają zazwyczaj 4 – 5 cm grubości, wykonane są z pianki poliuretanowej umieszczonej w pokrowcu. Piankę można wyjmować z pokrowca i płukać.
Mata wejściowa powinna być przede wszystkim:
Maty przejazdowe różnią się od mat wejściowych większą grubością pianki, wytrzymałością oraz wymiarami
– po przejechaniu przez matę, dezynfekcji powinien ulec cały obwód koła.
Odpowiednio stosowane maty dezynfekcyjne stanowią bardzo istotny element bioasekuracji – jest to ważny element, na którym nie powinno się oszczędzać, oraz dbać o jego prawidłowe funkcjonowanie.
Zapewnia to bezpieczeństwo fermy przed przeniesieniem patogenów na butach lub kołach pojazdów.
Maty dezynfecyjne zgodne z wytycznymi rozporządzenia Ministra Rolnictwa Hodowcy mogę się zaopatrzyć w Lecznicach Weterynaryjnych